גמלת סיעוד מוענקת לקשישים הנדרשים לסיוע בפעילויות היומיום שלהם, ואינם מתגוררים במוסד סיעודי. גמלת סיעוד היא צורך ממשי עבור קשישים שאינם יכולים להתנהל באופן עצמאי בביתם, ונדרשים לעזרה יומיומית וקבועה.
מהם התנאים לקבלת גמלת סיעוד?
- מבקש הגמלה נדרש להיות מבוטח בביטוח לאומי (מי ששילם ביטוח לאומי בשנה שלפני הבקשה לגמלה או מי שמקבל גמלת זקנה).
- מבקש הגמלה נדרש להיות בגיל פרישה (67 לגברים ו-64 לנשים).
- מבקש הגמלה נדרש לעמוד במבחן ההכנסות, ואסור שהכנסתו החודשית תעלה על השכר הממוצע במשק. הכנסות אלה יכולות להיות הכנסות מעבודה, מביטוחים שצבר הקשיש במהלך חייו, וכן מגמלת הזקנה אותה הוא מקבל. במידה ומדובר בהכנסה משותפת לשני בני זוג, הרי שאופן החישוב מעט שונה.
- מבקש הגמלה אינו יכול לקבל קצבה או גמלה לטיפול או השגחה אישיים ממקום נוסף (משרד האוצר, למשל).
- מבקש הגמלה נדרש לעבוד מבחן, הקובע כי אכן נדרש לעזרה בביצוע פעולות יומיומיות. מבחן זה מבוצע על ידי נציגי ביטוח לאומי, ובסופו מתקבלת ההחלטה, מהו סוג העזרה לה נדרש הקשיש ובאיזה היקף.
כיצד מבוצעת הגשת בקשה עבור גמלת סיעוד?
בשלב ראשון, נדרש הקשיש לעבור מבחן תלות כפי שפורט לעיל. המבחן בודק קריטריונים שעוצבו על ידי הביטוח הלאומי, ומטרתם לבדוק את מידת התפקוד של הקשיש ואת הצורך שלו בעזרה בפעילויות היומיום הבסיסיות. בין השאר, בודק המבחן את יכולות ההתלבשות של הקשיש, הרחצה, האכילה, הניידות ושליטה על הסוגרים. בנוסף, בודק המבחן את יכולתו הקוגניטיבית של הקשיש – את הזיכרון שלו לאירועים בעבר ולאירועים נוכחיים, את ההתמצאות במרחב ואת השליטה המוטורית שלו. מבחן התלות בודק גם את יכולתו של הקשיש לחיות בגפו ללא בני משפחה או ליווי, ואת המידה בה הוא תלוי באחרים. בסופו של המבחן יתקבל סך הנקודות שצבר הקשיש, על פיו תיקבע תוצאתו.
במידה ונקבע כי הקשיש זכאי לקבלת גמלת סיעוד, יוכל הוא או מי מבני משפחתו להגיש תביעת גמלה שכזו אל הביטוח הלאומי, הכוללת גם חוות דעת רפואית וכן אישורים אודות הכנסות של הקשיש.
מה כוללת גמלת סיעוד?
קשישים הזכאים לקבל גמלת סיעוד יוכלו לבחור בין קבלת עזרה בבית על ידי מטפל, שיהיה אמון על סיוע לקשיש וניהול משק הבית, או טיפול במרכז יום לקשישים, משדר מצוקה, שירותי מכבסה וקבלת מוצרי ספיגה חד פעמיים. אפשרות אחרת היא קבלת גמלת סיעוד במטרה להשתתף בעלותו של עובד זר סיעודי.