מהו מקרה של רשלנות?
לפני שנבין עד כמה אוכלוסיית גיל הזהב חשופה למקרים שונים של התרשלות מצד גורם רפואי, נבין בכלל כיצד החוק מגדיר מקרים כאלו של רשלנות. על פי החוק, מקרה רשלנות הוא מקרה בו בעל מקצוע, במקרה הזה גורם רפואי מסוים, פעל בניגוד להנחיה או החלטה, אשר "האדם הסביר" אשר נמצא בתפקידו היה מקבל או מבצע. עקב מקרה זה, החולה נפגע ברמה כזו או אחרת.
כלומר, במקרים של רשלנות מצד גורם רפואי, לא מספיק להוכיח כי לחולה נגרם נזק כלשהו – חייבים להוכיח קשר נסיבתי בין פעולה שגורם רפואי עשה או לא עשה, בניגוד להוראות, לבין מצבו הנוכחי של החולה. מקרים של רשלנות מצד גורם רפואי מתרחשים, לצערנו, לא רק בטיפולים אצל בני גיל הזהב אלא גם אצל נשים בהריון, ילדים, מנותחים, ובעצם כל חולה שמגיע לטיפול רפואי חשוף במידה כזו או אחרת לסכנת רשלנות רפואית, אולם קשישים, כאמור, חשופים יחסית יותר מכולם. אילו מקרים שכאלה יכולים לקרות?
מדדים ותרופות
אחד מהמקרים שקורים בתחום של רשלנות כלפי קשישים הוא במתן התרופות. קיימים גורמים בצוות בבית החולים שאחראים על מתן תרופות לקשישים. במקרים רבים, אותם קשישים תלויים בתרופות הללו, אולם הם אינם צלולים מספיק כדי לדעת איזו תרופה הם צריכים ליטול ובאיזה מינון, ולכן תלויים בצוות הרפואי. קרו מקרים בהם הצוות הרפואי התרשל בתפקידו ונתן תרופה לא נכונה, או טעה במינון התרופה, ובכך גרם לנזק בחייו של הקשיש, ולעיתים אף למוות.
מנגד, קיימים מקרים בהם, לדוגמא לאחר ניתוח, הרופא לא בדק מדדים של הפציינט – דבר שלבסוף עלה לו בחייו, שכן לו היו בודקים מדדים, היו מגלים כי בעקבות הניתוח התפתחו בעיות מסוימות בגוף החולה. הדוגמאות הללו הן רק טיפה בים של סכנות שעלולות לקרות לבני גיל הזהב – ולכן חשוב להיות עם האצבע על הדופק בכל הנוגע לקבלת טיפול רפואי.