לאורך כל חיינו, מתרחשים תהליכי בניה והריסה בגופנו. תאים נוצרים ותאים מתים, תאי מוח, תאי עור, תאי עצם. בילדות, כמות התאים הנבנים גדולה מזו הנהרסים, בשלב מסוים של חיינו כמות התאים הנהרסת שווה לכמות התאים הנוצרת, אולם בערך בסביבות העשור הרביעי לחיינו, כמות התאים הנהרסים עולה על אלה הנבנים. כאשר מדובר בתאי העצם, כתוצאה מחוסר האיזון, צפיפות העצמות שלנו נפגעת והן הופכות לפגיעות יותר לשברים.
כולם יודעים כי תזונה בה אנו משלבים צריכה של מוצרי חלב למשל, יכולה לסייע בחיזוק העצמות, אולם קיימות אפשרויות נוספות לעשות זאת. הנה מספר כמה דרכים ידועות פחות:
"תוספות" טעימות למזון
למרות האמונה הרווחת, מוצרי חלב אינם המקור האיכותי היחיד לסידן. ניתן לגוון את הסלט שלכם באגוזים, גרעיני חמניה, שומשום וכד'. ירקות ירוקים כהים (עלי רוקט, ברוקולי, כרוב סיני, קייל ודומיהם) אף הם, חיים או מאודים, משמשים מקור בריא וטעים לסידן. ברוקולי, תרד וחסה מהווים בנוסף לכך מקור לוויטמין K, החשוב גם הוא לחיזוק העצמות.
"חלוקת" הסידן
מנת הסידן היומית הנדרשת לאדם משתנה בין אדם אחד לשני לפי קריטריונים רבים (מגדר, גיל ועוד). ללא קשר למנה הנדרשת, גופנו סופג את הסידן בצורה היעילה ביותר, כאשר הכמות איננה עולה על 500 מ"ג בבת אחת. לכן, אם צרכתם חלק ממנת הסידן היומי כמוצר חלב בארוחת הבוקר, צירכו את שאר המנה היומית באכילת ירקות ירוקים כהים בארוחות הצהריים או הערב.
תחזוקה מונעת
עישון, שתיית אלכוהול, קפאין ומשקאות מוגזים (המכילים חומצה זרחתית) ידועים בהיותם לא בריאים באופן כללי ולכל מי שצורך אותם. במקרה שלנו, הם עלולים לפגוע בחוזקם של השלד והעצמות ואף ליצור נזק נוסף, בנוסף לזה המתרחש עם הגיל. לכן מומלץ בכל תוקף להימנע לחלוטין מפעולות אלו, במיוחד בגילאים מבוגרים.
פעילות גופנית
בצורה מתונה ומאוזנת, פעילויות גופניות (כמו התעמלות – למשל עם גומיות כושר, התעמלות אירובית, הליכה, שחייה וכד') מועילות לצפיפות תאי העצם וחיזוק השלד והשרירים שלנו.
לעומתן, פעילויות גופניות מאמצות, כהרמת משקולות לדוגמא, עלולות לגרום לשברים שמשך התאחותם ממושך מאוד בגילאים המבוגרים.
בגילאים המבוגרים יותר, כאשר אל דלדול העצם והירידה בצפיפותה מתלוות תופעות נוספות, כבעיות בשיווי משקל, בעיות בראיה, וירידה בייצור האסטרוגן (הנפוצה אצל נשים מבוגרות) הבעיה הופכת לסכנה של ממש. בגילאים אלה, מומלץ לאמץ אורח חיים בריא, על מנת שלא להגיע למצב חמור של דלדול עצמות, שממנו יהיה קשה להתאושש.