לימודי סיעוד מתמקדים בהעברת ידע רפואי ומקצועי לטיפול בחולים אך מעניקים לתלמידים גם מגוון כלים להשתלבות במערכת הבריאות. הבסיס ללימודי סיעוד הוא הקניית מיומנות למתן עזרה ראשונה, כאשר בהמשך נחשפים הסטודנטים גם אל מכשירים רפואיים מתוחכמים ואף לומדים כיצד להפעילם. לימודים בתחום הסיעוד הפכו בשנים האחרונות להכרח בתחום הרפואה, בעיקר בשל התקדמות טכנולוגית מרחיקת לכת. הדרישה היא לאחים ולאחיות המכירים מצד אחד את המנגנון של מערכת הבריאות, אך מצד שני גם יודעים לספק עזרה פרקטית. בעזרת לימודי סיעוד יכולים גם סטודנטים צעירים להשפיע על מערכת הבריאות, להשתלב בה ואף להתפתח אל מקצועות ניהול מובילים.
מסלול לתואר ראשון וקבלת תעודת הסמכה
ישנם שלושה מסלולים עיקריים במסגרת לימודי סיעוד. הראשון מיועד לאח או אחות המעוניינים במסגרת אקדמאית ותואר BA. זהו למעשה תואר ראשון בסיעוד, המורכב מתכנית לימודים של ארבע שנים. התכנית מתקיימת בתוך בתי ספר לסיעוד המפוזרים בכל רחבי הארץ. מלבד תואר BA מקבלים הבוגרים גם תעודת אח/ות מוסמך/ת. המשמעות היא אפשרות לעבודה מיידית בתחום הסיעוד, בין אם באופן פרטי או בהצטרפות אל קופות החולים בישראל. הלימודים הם בעיקר עיוניים וקליניים בתחומים כגון סיעוד בסיסי וסיעוד מתקדם, פיזיולוגיה, פסיכולוגיה, גנטיקה, כירורגיה ועוד. ישנה נגיעה גם בנושאי ילדים, עזרה למילדות ורפואה דחופה.
לימודים במסלולי הסבה
מסלול נוסף ללימודי סיעוד פונה אל בעלי תעודת אח/ות מוסמך/ך אשר מעוניינים גם בתואר ראשון. אלו לימודי השלמה אשר אורכם בדרך כלל שנתיים עד שלוש שנים. ניתן גם לבצע מסלול לימודים הפוך, בו בעלי תואר ראשון עוברים הסבת אקדמאים ומקבלים תעודת אח/ות מוסמך/ת. את הזכאות לתואר האקדמי אפשר לתרגם בזמן עבודה בתחום הסיעוד לצרכי שכר, בפערים אשר עשויים להגיע לעשרות אחוזים. כמו במסלול הראשון, גם בעת לימודי סיעוד להסבת אקדמאים ישנו דגש על התחומים הקליניים והעיוניים.
הרחבה לתארים מתקדמים
בעלי תעודת אח/ות מעשי/ת או אקדמאים המעוניינים לקבל תעודת אח/ות מוסמך/ת יכולים להצטרף אל מסלול לימודים ייעודי אשר אורכו שלוש שנים. בזמן הלימודים הללו מורחב הידע של הסטודנטים אל תחומים נוספים, כאשר המטרה היא לספק להם כלים להתמודדות מעשית עם צרכים סיעודיים. במסגרת מסלולים אקדמיים ניתן להמשיך את התואר הראשון בלימודי סיעוד גם לתואר שני ואף לדוקטורט. היתרון של לימודי סיעוד הוא בחירה בין מסלולים ייחודיים כגון תואר ראשון בחינוך וסיעוד, תואר ראשון לחובשים צבאיים וכדומה.
מבחני רישוי ואפשרויות תעסוקה
בוגרים של לימודי סיעוד נדרשים לעבור מבחני הסמכה על מנת לעסוק בתחום. מבחני רישוי אלו מנוהלים פעמיים בשנה על ידי משרד הבריאות ודורשים ידע מעשי ועיוני. ישנם גם מסלולים המיועדים לאמהות וסטודנטים עובדים. לסיכום, לימודי הסיעוד כרוכים במסלול קשה אך מבטיחים אפשרויות תעסוקה רבות ומגוונות.