יחד עם העלייה המבורכת בתוחלת החיים נחשפים בעולם גם למחלות זקנה שהיו מוכרות פחות בעבר, וכעת הן נפוצות יותר ויותר הגורמות לדמנציה של המוח (שיטיון). אחת מהן היא האלצהיימר, מחלה שאינה ייחודית אמנם לגיל הקשיש אבל מאפיינת בעיקר אותו, עם הזדקנות הגוף והמוח. אלצהיימר גורמת לניוון תאי המוח, דבר שמתבטא תחילה כירידה בתפקוד הקוגניטיבי של החולה, ולאחר אובדן זיכרון משמעותי גם משפיעה בסופו של דבר פיזית, על הגוף. בעולם מוכרים כ- 18 מיליון איש החולים במחלת הדמנציה, ומספרם צפוי להכפיל את עצמו בעשרים השנים הקרובות. משרד הבריאות הישראלי מדווח על כ- 60 אלף חולי אלצהיימר ונוסף עליהם גם כ- 175 אלף מאוכלוסיית הקשישים שסובלים מדמנציה בכלל.
בעיית האבחון והטיפול באלצהיימר
הבעיה העיקרית במחלה היא לאבחן במדויק את האלצהיימר משום שהחולים עצמם מתקשים להבין או להכיר בכך, ומשום שחלק מהתסמינים עלולים להיחשב לפחות בהתחלה לשכחה טבעית בגלל הגיל או פיזור נפש. משום כך, הסביבה הקרובה שלהם חייבת להיות ערנית ולעקוב. אם במשפחתכם מישהו לקה במחלת דמנציה או אלצהיימר על אחת כמה וכמה חובה לשמור על ערנות ולאבחן את המחלה בזמן. הבעיה באלצהיימר אינה הפגיעה המוחית בלבד אלא מה שקורה לאדם שלוקה בה והנזקים שהוא עלול לגרום או שעלולים להיגרם לו בגלל אובדן היכולת להעריך מצבים או להגיב נכון. למחלת האלצהיימר אין טיפול אך ככל שמאבחנים מוקדם יותר אפשר לטפל בחלק מהסימפטומים הנפשיים שהמחלה גורמת, כמו דיכאון. בנוסף, רצוי להיעזר במומחים שיתנו את חוות דעתם ובמקרים קצת יותר קשים או מתקדמים, להכניס את החולה לדיור מוגן כדי לקבל סביבה תומכת לחולה ולמשפחתו.
קיבצנו עבורכם כאן כמה נקודות שיכולות לעזור לכם בזיהוי מוקדם של המחלה.
זהו בעצמכם – האם אתם סובלים מאלצהיימר?
לפני שאנו ממהרים להיבהל לחינם, ניתן לבדוק האם התסמינים הבאים מוכרים לנו, וללכת להיבדק בהתאם, אם מצאנו שלושה מהם לפחות:
- ניהול העניינים הפיננסיים – האם אינכם שולטים בחשבון הבנק שלכם במידה שמקשה עליכם להתמודד עם תשלומים שונים?
- האם אתם מניחים לאחרים לנהל עבורכם עניינים שמקשים עליכם כיום משום שאינכם סומכים על עצמכם – כמו להזמין מה שאחרים מזמינים במסעדה כי כבר אינכם בטוחים בעצמכם?
- האם אמרו לכם שסיפרתם את אותו סיפור או שאלתם את אותה השאלה שוב ושוב מבלי שזכרתם זאת?
- האם כבר אינכם עוסקים בפעילויות פנאי או אחרות שנהגתם לעשות בקביעות?
- האם לוקח לכם המון זמן להיזכר במשהו מסוים, מעבר לכמה דקות?
כיצד לזהות אלצהיימר אצל קרוביכם?
זוהי רשימת מאפיינים שתסייע לאנשים לאבחן את קרוביהם:
- בלבול אמיתי ולא רק פיזור דעת רגעי. אובדן כיוון ואוריינטציה מוחלט לזמן ארוך מבלי שיוכל לצאת ממנו בקלות.
- התעלמות מסכנות שכל אדם אחראי יזהר מהן, וכל שינוי משמעותי בכושר השיפוט ושיקול הדעת של האדם.
- אובדן קוהרנטיות ברור בדיבור ובכתיבה. משפטים שאין ביניהם קשר וקשיים בהגדרה של הרצון או הדעה שלו.
- התנהגות אלימה וקיצונית שאינה אפיינה את האדם בעבר, כמו איבוד שליטה והתפרצויות במצבים יום-יומיים שגרתיים, כמו על מוכרים בחנות או נהג אוטובוס לדוגמה. אלימות ברורה נגד בני הזוג כשמעולם לא נהגו כך לפני כן.
- תלונות על גניבה או עבירה פלילית נגדם כשבפועל לא קרה שום דבר כזה, במיוחד אם נכח במקום אדם שיכול להעיד על כך. וכן האשמות לא הגיוניות כלפי בני משפחה או מטפלים.
ונסיים בברכת רפואה שלמה!