הנייד מצלצל בשעה 22:00 – רותי, אשתו של מוטי, על הקו והיא בוכה בכי תמרורים ומבין המילים אני מבינה שלאחר כחודש ימים של ליווי, תמיכה, שיחות, סיור התרשמות למספר בתי אבות, נפלה ההחלטה – בעלה תשוש הנפש יעבור לבית אבות – למחלקה לתשושי נפש.
זו אחת מיני מאות משפחות שמקבלות את הסיוע שלנו בזמן משבר עם בן המשפחה המבוגר. המשפחה הזו הייתה בקשר עם לשכת הרווחה, צוות רפואי במרפאה ומתנדבי ביטוח לאומי אך החיים עם בעלה, תשוש הנפש, היו קשים מנשוא:
- חוסר יכולת לקבל החלטות
- הבדידות בלקיחת אחריות
- העייפות והקריסה שיתקה אותה והנציחה את מצבה העגום.
הליווי והתמיכה שלנו שלא מוגדרים בשעות עבודה, בזמן, בשחיקה, בסובלנות ואורך רוח גרמו לגב' רותי, כמו בני משפחות רבות אחרות שפונות אלינו, למצוא פתרון מידי בזמן אמת! הלכה למעשה.
לחברת ייעוץ והכוונה ישנם מקטרגים, וישנם אסירי תודה וזו ההזדמנות לחשוף את ההתמודדות היום יומית שלי בניהול החברה.
ישנם מקטרגים שיאמרו:
"אין להם רשות להעניק את הייעוץ וההכוונה למשפחות, מכיוון שאינם בהכשרתם מטפלים…"
ואני אענה
אני לא גורם מטפל! אני גורם המלווה והעוזר למשפחות הפונות אליי. לאור הידע המקצועי והניסיון בתחום, היכולת לתת מידע עדכני בתחום, האמינות, הזמן הבלתי מוגבל והסיוע בהשגת מימון בהתאם לזכאות המטופל ע"פ חוקי המדינה.
ישנם מקטרגים שיגידו:
"הם "חאפרים" שמסתובבים במחלקות ו"צדים" אנשים במצוקתם.."
ואני אענה
החאפרים חייבים לצאת מהתחום! חל איסור חד משמעי על הסתובבות במחלקות!
הנהלים בבתי החולים אינם אחידים וקיים אי סדר, המתבטא באופן שבו חלק מהעובדים הסוציאליים מנועים מלדווח למשפחה על הפתרון והשירות שנותנות חברות הייעוץ וההכוונה, דבר היוצר מצב של בלבול, היות ורוב רובם של הלקוחות מגיעים דרך גלישה במדיה, זכות המשפחה לדעת מי יכול לסייע להם ובאיזה צורה.
ישנם מקטרגים שיגידו:
האם השירות שאנו נותנים יכול להינתן במסגרת הפעילות של העובדת הסוציאלית? האם כשמשפחה מצביעה על קושי במציאת מסגרת, תצא העובדת הסוציאלית מהמשרד, תרד לרכבה ותבצע סיור בבתי אבות עם המשפחה? האם זה בכלל ריאלי?
ובעניין חיסיון מידע – הפתרון קיים. כבר בשלב השיחה עם העובדת הסוציאלית, כשהמשפחה מופנית לשירות החברות המייעצות, עצם ההסכמה שלהם סוגרת את סוגיית החיסיון.
לסיכום
חברות הייעוץ וההכוונה קמו מצורך עצום של המשפחות, במתן יד בזמן משבר עם האדם המבוגר במשפחה. הן עושות עבודת קודש, הן הזרוע המבצעת של אנשי המקצוע ומקלות על העומס, הן מבצעות את עבודתן בשעות לא שגרתיות, נותנות מענה כמעט 24 שעות ביממה, רצות, מלוות ותומכות במשפחות שהלכו לאיבוד בסבך החוקים והזכויות.
חברות הייעוץ וההכוונה חוסכות ימי אשפוז מיותרים והן שם כי המשפחות צריכות אותם! ונכון, הן גם מרוויחות כסף עבור עמלם. זוהי פרנסה מכבדת, המגיעה מעמל כפיים של עזרה ויושר.
החשוב הוא לשמור על האמנה – המשפחה לא משלמת ולא מתחייבת!
בואו נכבד אחד את השני ונעבוד בשיתוף פעולה והכל למען הקשיש ובני משפחתו.
שלכם תמיד,
דפנה מור- דפנה שבילי זהב.