אם נדמה לכם כי כתיבת צוואה היא עניין פשוט, תתפלאו לגלות כי אין כך הדבר. לא פעם הצוואה גוררת מחלוקות רבות, במיוחד כאשר היא נכתבת באופן שמעט שונה מהמקובל.
רובנו צוברים במהלך חיינו נכסים או רכוש וכאשר מגיעים לגיל מסוים או מצב בריאותי מסוים – מחלה, מצב סיעודי ועוד, עולה הצורך להתכונן לעתיד ולכתוב צוואה אשר מטרתה היא חלוקת אותם נכסים ורכוש בין השארים. כאשר צוואה מהווה את גורם מספר אחת למריבות בין אחים, נשאלת השאלה – כיצד ניתן לעשות זאת נכון, בדרך שתשרת את כל הצדדים וכל זאת מבלי לפגוע באף אחד? הנה כמה טיפים מועילים בעת חלוקת הצוואה, לרבות ההשלכות השונות שנלוות לתהליך.
שווה בשווה – החלוקה ההוגנת
האפשרות ההוגנת ביותר היא לחלק את הרכוש שווה בשווה בין כל הילדים. ולו רק בגלל שכשנותנים לילד אחד יותר מהילדים האחרים, הדבר יוצר מיד התנגדות, תחושה של קיפוח ולא פעם מאבקים. חלוקה שווה היא אומנם האפשרות ההוגנת ביותר, אולם לא פעם היא אינה מספקת את הביטחון או את השקט הנפשי אותו ההורים מבקשים עת כתיבת הצוואה. הסיבה לכך יכולה להיות טמונה בעובדה שיש ילדים יותר מסודרים מאחרים, היכולים להסתדר בכוחות עצמם, לעומת ילדים שזקוקים לכל העזרה שיוכלו לקבל. אנו כהורים תמיד רוצים לתת לכל הילדים שלנו את הטוב ביותר, גם כשלמראית העין, הדבר נראה רחוק מהמציאות והדבר לא פעם בא לידי ביטוי בכתיבת הצוואה.
מתי נכון שלא לעשות חלוקה שוויונית?
כאמור חלוקה לא שוויונית של הצוואה תהיה הפתרון המתאים ביותר במקרים כמו המקרה שצוין לעיל, בו אחד הילדים מתקשה לעמוד על רגליו בכוחות עצמו ונדרש פתרון יצירתי. סיבה נוספת אשר יכולה להוביל לחלוקה לא שוויונית היא ילדים ולהם מוגבלות או צרכים מיוחדים שדורשים מענה וטיפול. בל נשכח שטיפולים מסוגים אלו ואחרים דורשים השקעה מרובה יותר. סיבות נוספות יכולות להיות ילדים שעברו גירושין, או אף ילדים שנמצאים במחלוקת או בריב עם ההורים בעת כתיבת הצוואה, דבר היכול להוביל לאי אזכורם בעת התהליך. כמובן שישנן עוד סיבות רבות וטובות עבורן הורים יכולים להגיע להחלטה של חלוקה לא שוויונית, ועד כמה מתסכל שהדבר יכול להיות עבור הילדים, להורים יש את הנסיבות שלהם.
מה ההשלכות של חלוקה לא שוויונית?
רבים המקרים בהם חשיפת הצוואה מובילה למחלוקת. מקרים אלו צוברים תאוצה כאשר חלוקת הצוואה נעשתה באופן לא שוויוני. למרות שלא פעם ישנם שיקולים נרחבים אשר עומדים מאחורי החלטות מסוג אלו, בפועל אלו שנשארים מאחור עלולים להיפגע מההחלטה ולהרגיש כמקופחים, במיוחד אם זו באה להם כרעם ביום בהיר. ההפתעה וחוסר המודעות לאופן החלוקה, הם אלו שיכולים להוביל לתחילתה של מלחמה ואת זאת יש לקחת בחשבון לפני שמחליטים על מהלך שנחשב ללא מקובל, גם אם בפועל, עומדת מאחוריו החשיבה על טובתם של הילדים.
כיצד ניתן להימנע ממלחמות אחים כתוצאה מהצוואה?
לא פעם אנו נוטים להסתיר מהאנשים שאנו אוהבים החלטות חשובות כגון אלו, כאשר ההפתעה היא בעיקרה זו שמובילה לתחושת התסכול. אילו הילד אשר לכאורה קיבל פחות, היה מודע לשיקול הדעת שהופעל ולמחשבה שהוקדשה לאופן החלוקה, יכול מאוד להיות שהוא היה רואה אחרת את פני הדברים. לכן, כאשר מגיעים להחלטה שיכולה להשפיע על יחסיהם של הילדים ולעיתים אף לגרום להם לנתק את הקשר אחד עם השני, מומלץ לנהוג בשקיפות לכל אורך הדרך ולעודד דיאלוג בנושא. במידה וקיימת תקשורת טובה בבית רצוי לדבר עם הילדים בטרם עת ולהציג בפניהם את ההחלטה, על כל השיקולים הנלווים אליה ואף לשלב גורם מומחה אשר יכול לעזור לכם להעביר את המסר טוב יותר. במידה ואין לכם את האפשרות לנהל שיחה באופן ישיר, מומלץ לצרף מכתב או סרטון אשר מסבירים את כוונתכם ואת השיקולים שעמדו לנגד עיניכם עת כתיבת הצוואה.
נסכם ונאמר שחלוקת הצוואה היא משימה לא פשוטה, ההורים נאלצים להעריך את ילדיהם ולתרגם את אהבתם לכדי נכסים ורכוש. למרות שאין הורה אשר לא רואה את האינטרסים של כל ילדיו בכל עת, לא פעם יש לפעול על פי שיקולים אחרים, אשר ישימו בראש את טובתם של ילדים מסוימים על פני אחרים. כמובן יש דרך לרכך את המכה וזאת על ידי הסברת הכוונות שלכם, אך בכל מקרה, יש לקחת בחשבון שלמרות הכל, יכול מאוד להיות שהחלוקה תוביל לחוסר שביעות רצון של אחד מן הילדים.